Two Factor Authentication (Tweestapsverificatie)

Tweestapsverificatie voorkomt dat hackers in kunnen loggen met een gestolen wachtwoord. Als u ergens inlogt met een gebruikersnaam en wachtwoord kunt u een extra (tweede) stap toe te voegen aan het inlogproces. Dit gebeurt eenvoudig door na het inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord een code in te voeren die u via een speciale app of sms ontvangt of door toestemming te geven via een melding op uw telefoon. Zo verhoogt u uw cybersecurity aanzienlijk.

Waarom twee stappen? 

Wachtwoorden worden tegenwoordig eenvoudig gehackt. En als een hacker eenmaal achter een wachtwoord is gekomen is de kans groot dat het gehackte wachtwoord ook voor andere accounts wordt gebruikt. Of een variant erop. Voor je het weet heeft een hacker toegang tot uw identiteit of bankgegevens. Tweestapsverificatie of two factor authentication (2FA) is een veilige manier om uw cybersecurity eenvoudig te verbeteren.

Beter geen sms

Een sms kan, in vergelijking met andere technologieën, eenvoudig onderschept worden.  Vandaar dat het beter is om uw identiteit op een andere manier te controleren. Dit kan bijvoorbeeld door inlogcodes op uw mobiele telefoon te genereren met apps zoals <a href="https://lastpass.com/auth/" target="_blank" title="bezoek website" rel="noopener"> LastPass Authenticator</a> of <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.authenticator2&hl=nl" target="_blank" title="bezoek website" rel="noopener"> Google Authenticator</a>. Vaak kunt u met dergelijke programma’s ook opgeslagen gegevens op verschillende apparaten bewaren. Zo behoudt u toegang tot uw gegevens als uw telefoon kapot of kwijt raakt.

Een fysieke sleutel

Een ander voorbeeld van een tweede stap is een fysieke sleutel. Er bestaan bijvoorbeeld usb-sticks die u, eenmaal juist ingesteld, met uw computer of telefoon moet verbinden om toegang tot een applicatie te verkrijgen. Het voordeel hiervan is dat een toegangscode niet online onderschept kan worden door hackers.

Loop geen gevaar

Gebruik altijd 2FA bij applicaties die het aanbieden. Digi-D en banken werken er al mee, maar ook Dropbox en Facebook bieden dergelijke opties aan. Zo verkleint u de kans dat hackers in uw gegevens kunnen kijken. Er zijn tal van voorbeeld van gehackte Dropbox accounts waar foto’s uit zijn gelekt. Eenmaal in een social media account beschikt een hacker niet alleen tot uw gegevens, maar ook tot gegevens van uw vrienden en familie. Tweestapsverficatie houdt dus niet alleen u, maar ook uw vrienden en familie veilig.